Skip to content
Inici » Càpsula 82. UK Patent 395

Càpsula 82. UK Patent 395

  • by

Tal dia com avui, Henry Mills (no el popular protagonista de la sèrie de televisió Once Upon a Time abc.com/shows/once-upon-a-time, sinó l’inventor britànic del segle XVIII) registrava la patent d’una innovadora «màquina per a la impressió o transcripció de les lletres per separat o de forma progressiva, una per una, com en l’escriptura, que pot ser absorbida en paper o pergamí.»

L’aparició d’aquest artefacte acabaria resultant de gran transcendència dins la història de la tecnologia. En aquesta ocasió, et proposo una càpsula TIC que centra la mirada en la seva besnéta: L’escriptura mòbil.

Gràcies als teclats virtuals l’escriptura ha contribuït a la millora la productivitat personal, permetent escriure d’una manera més accessible, sense la necessitat de tecles físiques, tot fent clics amb el ratolí o fent tocs o lliscant el dit, directament sobre la pantalla.

A mesura que van evolucionant les eines d’escriptura mòbil, ens trobem teclats amb una major capacitat de realitzar prediccions de text més intel·ligents i assertives, tenint en compte el context de les converses, gràcies a l’ús de les xarxes neuronals artificials, que imiten les del cervell humà.

Teclats virtuals, intel·ligents i en català

Per sort, cada vegada hi ha més solucions d’escriptura mòbil que inclouen el text predictiu en català. Gboard és una de les opcions gratuïtes més completes, que trobaràs a la botiga d’aplicacions. Desenvolupat per Google, inclou funcions tan interessants com la traducció instantània o el mode incògnit. Alguns errors de funcionament, han posat en dubte la fiabilitat d’aquesta eina.

Swiftkey swiftkey.com sense comptar amb els serveis de la poderosa G, no li té massa més a envejar. Ofereix moltes opcions de personalització i suport per a més de 300 idiomes.

Fleksy Keyboard fleksy.com destaca per les seues pells, que permeten disposar d’una interfície personalitzada. Hom hi pot integrar miniaplicacions (les flexyapps) que milloren l’experiència d’escriptura i faciliten la compartició de continguts.

Canviar el teclat del teu dispositiu mòbil

Comença per entrar a la botiga d’aplicacions, ja sigui la Google Play (per als d’Android) o a l’App Store (pels d’iOS), decidir-te per una opció, descarregar la seua app i instal·lar-la.

Ara toca informar el teu sistema que a partir d’ara, voldràs escriure amb el nou teclat. Amb Android, vés Configuració | Idioma i teclat | Teclat predeterminat, per seleccionar-lo; amb iOS, segueix la ruta Configuració | General | Teclat | Teclats | Afegir teclat nou.

Només queda ajustar els seus paràmetres per ajustar-la a les teues necessitats i triar quines funcions que desitges activar.

Tecleja amb seguretat

Quan escrivim amb el mòbil, cal actuar amb prudència si no volem comprometre les nostres dades. Les shoulder-surfers són aquelles persones que observen l’activitat digital per sobre l’espatlla (d’aquí li ve el nom) o amb l’ajuda de ginys d’espionatge, sense comptar amb el teu consentiment. Quan introdueixis informació caràcter confidencial, assegura’t de què no hi ha ningú a la vora, atent al que estàs escrivint.

Cal afegir-hi als keyloggers: programes espies creats amb l’objectiu d’identificar i recollir la informació teclejada, amb el teclat físic o virtual. Aquesta informació és enviada a terceres persones, a través d’internet, per tal d’obtenir contrasenyes i dades personals sensibles. Per evitar-ho, protegeix els teus dispositius amb un antivirus.

Posa’t a prova!

Per acabar, un parell de propostes per mesurar el nivell d’habilitat a l’hora de teclejar amb el mòbil amb ZType Space Typing & Spelling zty.pe (per a web, Android i IOS | conté anuncis), un joc del tipus tecleja-per-disparar i Fast Typing Game hooliapps.com/fasttypinggame (per a Android i IOS | conté anuncis) que permet testejar la velocitat d’escriptura, amb els polzes.

Ens retrobem d’aquí a quinze dies i també a capsulestic.cat

Per saber-ne més.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

4 × three =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.