Skip to content
Inici » Càpsula 83. TRRG IA

Càpsula 83. TRRG IA

  • by

La Intel·ligència Artificial (IA) ha esdevingut un dels recursos tecnològics que ens ha aportat més innovacions, que de mica en mica estan transformant la nostra manera de viure i de fer les coses. Fins i tot, s’ha “colat” al Carnaval de la nostra ciutat carnestoltestarrega.cat, esdevenint l’eix de la celebració en la qual estem immersos.

D’uns anys cap aquí, l’aprenentatge automàtic (Machine Learning) s’encarrega del desenvolupament de la Intel·ligència Artificial (IA), amb el desenvolupament de sistemes que poden aprendre per si sols, automatitzar tasques, reduint la intervenció dels éssers humans en el procés. Ja pot endevinar-se el gran avantatge de poder gestionar i controlar una ingent quantitat d’informació d’una manera molt més efectiva i senzilla. A la càpsula d’avui, ajunto alguns casos recents, que plantegen noves aplicacions en diferents àmbits quotidians.

Menjar més bé

Giuseppe notco.com és un xef que servint-se de la IA, és capaç de preparar àpats logarítmics, analitzant l’estructura dels aliments amb base animal i trobant substituts vegetals per arribar a generar els mateixos gustos i textures. Ja han aconseguit recrear maioneses, llet i gelats.

Gestionar residus

Max-AI Autonomous QC sadako.es és un robot amb ulls intel·ligents, que pot detectar, reconèixer i distingir els residus de manera selectiva. Així mateix, facilita l’optimització del disseny de les plantes de tractament i dels processos de reciclatge que s’hi realitzen.

Salvar persones

L’equip del projecte Prometeu han inventat un giny que mesura variables com la temperatura, la humitat i la concentració de fum i que gràcies a la IA, n’extreu conclusions per mesurar el nivell de risc al qual s’exposa un bomber durant una sortida en un incendi.

Extreure informació

Les màquines poden tenir la capacitat de separar el gra de la palla d’un text llarg, identificant els conceptes clau i facilitant la creació de resums, de manera automàtica. Malauradament (o per sort) ara per ara, només estan entrenades en anglès. Pots experimentar-ho amb les aplicacions web gratuïtes Remark remarkapp.io i Synopsis synopsis.saasify.sh

Millorar continguts multimèdia

És probable que la càmera del teu telèfon intel·ligent disposi d’un mode IA, que millora el reconeixement d’escenes i d’objectes, la detecció de moviment i la definició automàtica de les variables per millorar el resultat de la captura.

També ha arribat a l’àmbit de l’edició d’imatges i vídeos i amb l’ajuda d’aplicacions com Pic.Hance pichance.com que facilita el processament i la millora automàtica de la resolució de les fotos, Let’s Enhance letsenhance.io capaç de reconèixer els elements de la fotografia i reconstruir-les, reduint les seues imperfeccions de forma automàtica o AutoFlip de Google que ben aviat permetrà automatitzar els processos d’adaptació, escapçament i el reenquadrament de vídeos.

Discapacitar persones

Project Tokyo microsoft.com/en-us/research/project/project-tokyo recull els esforços d’investigadores de l’empresa Microsoft per desenvolupar eines que arribin a assistir a persones cegues o amb deficiència visual. Ja han aconseguit crear un giny amb les capacitats de desxifrar l’entorn social que els envolta, de reconèixer els rostres familiars de les persones que tenen al davant, en temps real i de fer-ne una descripció sonora.

Com pots veure, el tema dóna per molt i segur que trobaré noves excuses per seguir parlant-ne en futures càpsules, tractar els nous horitzons que plantegi l’ús d’aquesta tecnologia, els límits i les qüestions morals que se’n deriven, com la justícia, la responsabilitat, la transparència i l’ètica.

Bona quinzena i bon Carnaval! capsulestic.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

fifteen − twelve =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.