Si repasses l’històric de publicacions quinzenals a la Nova Tàrrega, veuràs que no és la primera vegada que una Càpsula TIC aterra en jardins judicials per tractar la seua incidència en la nostra vida digital. Després de parlar de la Llei Mordassa digital, la Llei Orgànica de Protecció de Dades de Caràcter Personal, la Llei de la Propietat Intel·lectual, la Llei de voluntats digitals (declarada inconstitucional pel TC),… considero que la novetat (ja era hora!) de la primera querella presentada per la fiscalia de Barcelona contra una internauta, per la difusió d’un vídeo fals, a través de les xarxes, que atribuïa actituds violentes a un grup de menors no acompanyats, acusant-la d’un delicte contra els drets fonamentals de les persones, fa decidir-me a dedicar la d’avui a ajudar-te a desemmascarar les fake news.
1.
Analitza la font. Totes estem exposades als impactes comunicatius a través de notícies que ens sorprenen, ens indignen o ens emocionen. Cal esbrinar qui hi ha darrere la publicació, seguir la traçabilitat i comprovar si incorpora enllaços a les fonts originals o ofereix altres textos que permeten validar les dades. Maldito Bulo maldita.es/malditobulo et serà de gran ajuda per confirmar o desmentir informacions.
2.
Dubta de les captures de pantalla. Avui en dia, resulta extremadament senzill retocar, modificar o treure de context una informació, emprant falsos titulars, imatges o referències visuals a comptes i perfils socials de persones rellevants, que donen certa versemblança a una història falsa. Per comprovar la fiabilitat, fes-ne la cerca inversa, afegint l’extensió RevEye (Google Chrome i Mozilla Firefox) o instal·la’t l’aplicació Google Lens (Android i IOS) i revisa la informació EXIF de la imatge.
3.
Revisa el context. Comprova l’autoria del contingut i el moment de la publicació original. Busca el titular en un cercador, per comprovar si altres mitjans ho hauran recollit. Dóna credibilitat i comparteix només a notícies compartides per fonts reals.
4.
Analitza els perfils digitals. Cada vegada més, ens trobarem amb falses identitats “humanes” gestionades per bots o per terceres persones que controlen diversos perfils, per al màrqueting digital o la generació d’estats d’opinió (Et sona el recent cas d’I3 Ventures i el Barça?). Les xarxes socials, sembla que s’han posat les piles, per tancar els perfils falsos. Malgrat tot, abans de confiar-te, comprova a quantes persones segueix i quantes el segueixen, si genera contingut propi, si fa un excessiu ús de la xarxa social… tot això són indicadors que poden ajudar-te a detectar falsos perfils digitals en les xarxes socials. Si ets a Twitter, pots ajudar-te amb l’eina foller.me per identificar-los.
5.
No siguis part de l’algoritme. La majoria de plataformes digitals que uses, l’utilitzen per oferir-nos informació (i publicitat) personalitzada en funció dels nostres hàbits, gustos, aficions o opinions. Per desenvolupar una opinió ben formada, argumentada, crítica i contrastada, procura buscar i consultar fonts d’informació alternatives a les que t’ofereixen els cercadors per defecte.
6.
Aprofundeix en els continguts. Les mitges veritats, també desinformen. Vés més enllà dels titulars sensacionalistes, que busquen pescar la teua atenció i el teu clic. Mira-te’ls en conjunt i analitza si les dades són contrastables i si es basen en els criteris de la pluralitat i l’objectivitat.
7.
Mantén-te alerta amb els continguts patrocinats que busquen arribar fins a una audiència determinada.
8.
Fes bé i no facis mal, que altre consell no et cal. A la xarxa, recorda actuar amb racionalitat, respecte i pensament crític.
9.
Talla les notícies falses de soca arrel. La desinformació s’alimenta de la viralitat per escampar-se. Per tant, totes tenim part de responsabilitat en la desarticulació d’aquestes campanyes interessades i malintencionades.
Això és tot per avui! Ens retronem d’aquí a quinze dies i mentrestant a capsulestic.cat