Skip to content
Inici » Càpsula 87. Glossari TIC en temps de pandèmia (1)

Càpsula 87. Glossari TIC en temps de pandèmia (1)

Des del terrat de casa i respectant rigorosament les normes marcades per l’Estat d’Alarma, em predisposo a llençar una nova càpsula TIC que conté reflexions sobre algunes expressions que -malgrat que no són noves i que ja li hem dedicat algun escrit- han arrelat dins del nostre llenguatge i ens ajuden a explicar les maneres de fer i de viure, en temps de coronavirus.

Virtualització

Prenent les videoconferències com a punta de l’iceberg, la implementació de les TIC, ha facilitat un canvi de paradigma social en la manera de relacionar-se i de fer les coses, en aquesta època de distanciament social. La situació de confinament domiciliari ha estimulat la generació i l’adaptació de nous entorns telemàtics per facilitar el teletreball, la vida educativa i l’accés a continguts culturals; la (sobre)exposició personal, amb la compartició via streaming de fragments -més o menys afortunats- de la nostra vida.

Infodèmia

Del truncament dels termes informació i epidèmia, es refereix a la difusió ràpida de rumors, informació inexacta i notícies enganyoses sobre la COVID-19, a través de les xarxes. Recomanar que t’informis a través de canals amb informació veraç i contrastada, evitant contagiar-nos per la por i a escampar-la.

La Generalitat de Catalunya ha elaborat un extens recull amb les preguntes més freqüents sobre la pandèmia a gen.cat/preguntescovid. També recomanar-te l’especial que hi dediquen a Maldita.es maldita.es/coronavirus oferint consells per identificar i erradicar-les.

Per altra banda, caldrà estar al cas de les accions iniciades per part dels governs i les multinacionals més grans de les TIC (GAFAM per a les seues enemigues) que pretenen minimitzar la viralització de notícies falses, però ben segur també afectaran negativament a la llibertat d’expressió i la intimitat totes de les persones.

Exclusió digital

Aquest aïlladament físic, també ha engrandit les escletxes digitals existents i massa cops, invisibilitzades.

La més gran és la de l’accés: encara que pugui semblar-te estrany, encara hi ha moltes llars que no disposen de cap dispositiu connectat a la xarxa. Iniciatives veïnals com #CompartimWIFI han emergit per facilitat que tot l’alumnat pugui tenir accés a internet i que ningú es quedi enrere. També cal sumar-hi les altres bretxes de competència digital i d’empoderament, que impossibiliten poder aprofitar les oportunitats de les TIC, quan hom és incapaç d’utilitzar aquestes noves eines i entorns.

Si et sembla bé, la quinzena vinent seguim parlant del tema. Cuida’t molt! Si ho vols, ens trobem a capsulestic.cat

Per saber-ne més

https://revistabyte.es/legalidad-tic/pandemia-coronamiedo/

https://www.elsaltodiario.com/coronavirus/libera-wifi-iniciativas-alumnado-pueda-escuela-educacion-on-line

https://www.ara.cat/media/educacio_a_distancia-bretxa_digital-internet-gratis-coronavirus-Covid-19_0_2421957930.html

http://xarxanet.org/comunitari/noticies/una-iniciativa-ciutadana-anima-compartir-wifi-amb-escolars

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

19 − 14 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.