Skip to content
Inici » Càpsula 88. Glossari TIC en temps de pandèmia (2)

Càpsula 88. Glossari TIC en temps de pandèmia (2)

 

Tenia la intima i innocent confiança de què, d’haver-se finalitzat el temps de confinament, ja no caldria seguir amb aquesta nomenclatura. Però es veu que no. Que la llum al final del túnel es farà esperar uns dies més, encara. Ànims a totes! Mentrestant, continuo amb la segona entrega d’expressions TIC que s’han normalitzat durant aquests temps estranys.

Vista de quadrícula

Mentre, qui més qui menys, seguim respectant les directrius sobre el distanciament social, hem normalitzat l’ús de les vídeotrucades per treballar, per estudiar, per mantenir el contacte amb les amistats,… Amb l’ajuda d’eines com Jitsi Mett meet.jit.si, Zoom zoom.us, House Party houseparty.com, Google Meet meet.google.com hem substituït la mirada circular a les persones amb les qui estem parlant per un mosaic digital de rostres, a qui ens dirigim a través de l’ull de la càmera. Aquest mode també s’ha integrat en els videoclips de cançons col·lectives, com la de Resistiré 2020 youtu.be/hl3B4Ql8RtQ o d’Un Sant Jordi Diferent youtu.be/5Blo20LToGM

Cooperació digital

Ara més que mai, podem constatar com les TIC poden servir al bé comú. Des de les xarxes locals de solidaritat i suport que s’han activat als nostres pobles i que s’han servit de la missatgeria instantània per vehicular les ofertes i les demandes d’ajuda, fins a les aplicacions innovadores sorgides arran de la Hackovid hackovid.cat que es va celebrar a principis de mes, com Ajudem.cat que promou i facilita el voluntariat entre la ciutadania o Nebots.cat, una aplicació web que agrupa a voluntaris amb coneixement tecnològics que atenen gratuïtament les consultes telefòniques de les persones que tenen problemes en usar-les.

Per cert, aquest cap de setmana hi ha convocada una nova hackató en línia hackathoncovid19.com que busca crear i accelerar solucions i productes per millorar la vida diària en el context d’una anomenada “nova normalitat”. Us animo a participar-hi!

Monitoratge de les dades

Els governs s’han sumat a la pràctica que ja fan les empreses que ens presten els serveis digitals, rastrejant, observant i analitzant la nostra activitat a les xarxes. Així ho ha afirmat el ministre de l’Interior del govern de l’Estat. Caldrà reclamar uns límits clars entre la lluita contra la desinformació i la inseguretat digitals i la restricció dels nostres drets digitals, com la llibertat d’expressió, de crítica i a la privacitat de les nostres dades.

Nous reptes, per uns nous temps! Si ho vols, ens retrobem d’aquí a quinze dies, aquí mateix i a capsulestic.cat, per seguir-ne parlant. Ens en sortirem!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

one × 5 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.