A la càpsula anterior, et parlava de les notificacions d’exposició, el nou sistema de rastreig dels contactes desenvolupat per Google i Apple. Mentre acabem de veure com s’acaba d’aplicar (a hores d’ara, 22 països han sol·licitat i rebut accés a aquesta tecnologia) i quines conseqüències tindrà en la nostra manera de relacionar-nos a partir d’ara, em proposo repassar altres actituds personals que poden ajudar-nos a fer camí cap a la nova normalitat.
Higienitzar-se
Qui més qui menys, ja tenim clar la importància de rentar-se les mans, més bé i més sovint. Per si un cas, SureWash Hand Hygiene surewash.com (Gratuïta. Per a IOS i Android) s’encarrega de recordar-te periòdicament que has de fer-ho i t’ofereix tips d’higiene personal, d’acord amb el protocol marcat per l’OMS.
Aquesta neteja també aplicar-la a les superfícies que utilitzem, i de manera particular, a les pantalles dels nostres dispositius mòbils. Pots fer-ho, fregant-lo, amb molta cura, amb un drap humitejat amb aigua o alcohol isopropílic de 60 graus.
Procurar-se pel benestar digital
Si durant aquests dies, moltes de les activitats les fas a través d’una pantalla, hauràs notat com la teua salut se’n ressent: sequedat i fatiga ocular, mal de cap… a més de possibles trastorns i addiccions que poden derivar-se d’un ús desmesurat. Marca’t pauses per descansar, durant almenys cinc minuts per cada hora que hi estàs fixant la vista.
Fa cosa de tres anys, ja vaig dedicar una càpsula a la desintoxicació digital capsulestic.cat/capsula-20-desconnectat. T’afegeixo un parell d’apps més a la llista: Detoxify.app, que s’encarrega de crear una versió falsa de qualsevol aplicació per facilitar el desenganxament i Space findyourphonelifebalance.com promou un canvi d’hàbits a partir de l’anàlisi de l’ús que fas del mòbil i del navegador web.
Vacunar-se contra la desinformació
L’exposició a les fakes news, des de notícies que especulen sobre l’origen o escampen teories de conspiració fins a les que inclouen falsos tractaments, cures o mètodes de contagi, passant per les que “descobreixen” foscors en la gestió de la crisi sanitària (encara que per desgràcia, moltes vegades la realitat vagi més enllà). L’única cura efectiva passa per l’alfabetització mediàtica de la ciutadania i la necessitat de valorar críticament les fonts i busca dades per contrastar la informació. En aquesta tasca de prevenció, pots ajudar-te amb Salud sin bulos saludsinbulos.com/category/coronavirus o Maldita maldita.es/coronavirus
Ho deixo aquí, fins a la propera càpsula. Recorda que pots recuperar les càpsules anteriors a capsulestic.cat