Skip to content
Inici » Càpsula 94. El run run

Càpsula 94. El run run

  • by

Rastrejant temes per dedicar la càpsula d’avui, el trobo a la darrera pàgina del diari Segre del passat dilluns. A la sessió diària Privat es feien ressò d’una notícia falsa que anunciava l’arribava a Lleida, de dos autobusos plens de temporers procedents d’Andalusia. Per això, la dedico a totes aquelles persones, més o menys humanes, que aquests dies escupen els seus missatges carregats de ressentiments, prejudicis, hostilitat, discriminació…

Si bé això del discurs de l’odi no es tracta d’una pandèmia exclusiva d’internet -només cal fer una mica de memòria històrica-, barrejar animadversió, xarxes socials i desinformació no podia dur-nos res de bo. Si bé podria centrar-ne a enumerar les causes que faciliten la divulgació i l’amplificació d’aquests missatges, prefereixo aprofitar aquest valuós espai a oferir-te eines per propagar un discurs alternatiu, fonamentat en els drets humans i els valors de la interculturalitat, la tolerància, l’empatia i la igualtat.

Estratègies d’intervenció a les xarxes socials

1. Evita la confrontació directa amb les trols i les haters. A la Càpsula TIC 54, capsulestic.cat/capsula-54-aixo-es-intolerable ja et parlava d’aquests éssers.

2. Busca aliances: A les teues intervencions, menciona els perfils d’organitzacions com ara l’Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat de Catalunya @hitensdret, SOS Racisme Catalunya @SOSRacis, Institut de Drets Humans de Catalunya @institut_IDHC o la Plataforma Fruita Amb Justícia Social @destriem_ponent; afegeix etiquetes de campanyes de lluita que poden ajudar-te a amplificar el teu missatge o busca el suport de col·lectius com el diari digital La Directa @La_Directa o les imprescindibles de Maldita Migración @m_migracion.

3. Evita l’amplificació de l’odi: No facis anar les etiquetes utilitzades en els comentaris d’odi, ni redifonguis o esmentis els comptes que difonen aquests missatges. Per denunciar-les, fes captures de pantalla.

4. Evita l’escalada d’odi. Procura moderar el to de debat i anima a altres usuàries a participar amb un discurs tolerant. Recorda la importància de seguir les recomanacions de la netiqueta, que recull les bones maneres a internet.

5. Maximitza l’impacte de la teua intervenció, procurant ser reactiva i donant resposta a notícies i assumptes d’actualitat i d’interès general.

6. Atreveix-te amb els nous formats. Innova, complementant el text amb altres formats com mems, GIF animats, imatges, infografies…

7. Engega una campanya name and shame per identificar i avergonyir a les persones que produeixen odi a la xarxa. (Sí. Ja sé que aquest punt es contradiu amb el número 1) És una mesura que encarna cert risc, perquè suposa la confrontació directa amb la persona indesitjable. Hi ha alguns casos d’èxit d’aquesta pràctica com la campanya Get the trolls out getthetrollsout.org s’encarrega d’identificar als Trolls del Mes, personatges que han destacat pel seu discurs d’odi, en públic o la iniciativa de Mary Beard @wmarybeard, una professora anglesa que va optar per difondre l’activitat dels seus ciberassetjadors, interpel·lar-los directament o Alanah Pearce @Charalanahzard, una youtuber que es dedicava a localitzar i contactar amb les mares dels trolls, avergonyint-les, en mostrant-los el malfer digital dels seus fills.

…i 8. Quan es tracti d’un cas clar de discurs o incitació a l’odi, reporta-ho a les administradores de les xarxes socials o mitjans de comunicació digitals i als Mossos d’Esquadra @mossos.

En definitiva, cuidem-nos. Cuidem-los! Totes les persones tenim dret a viure la vida amb dignitat. Bona quinzena i bones vacances! capsulestic.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

seventeen + 10 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.