Ja hi tornem a ser! Després d’uns dies de desconnexió i de vacança ha arribat el moment d’engegar de nou les màquines i posar-nos de cara a la feina. La càpsula TIC d’avui va de recomençaments.
Reset
Les més grans de la contrada, encara recorden que molts ordinadors, especialment els de sobretaula, portaven incorporat aquest botó que l’obligava a reinicialitzar-se, si es quedava penjat de tant pensar i no podien apagar-lo manualment amb l’ajuda del ratolí ni del sortilegi Control Alt Supr…
Que lluny queda això! Amb tot, ens mantenim sotmesos a les indicacions dels curanderos digitals que ens fan prémer aquest botó del nostre encaminador (router) per arreglar miraculosament tots els problemes de la connexió d’internet, però això ja és una altra història…
Ara que els sistemes han evolucionat i aconsegueixen aprofitar més i millor els recursos del maquinari i els dispositius poden mantenir-se encesos durant setmanes i setmanes sense problemes, continua tenint sentit reiniciar-los o només ens produeix l’efecte placebo de fent-ho, s’optimitzen i funcionen més fluidament?
Encara que reiniciar no presenta cap contraindicació més enllà d’un major consum energètic durant l’arrancada i el temps d’espera -sempre inacabable- mentre s’engega l’aparell, sembla que en principi no caldria: ara, el sistema és capaç de gestionar i optimitzar la memòria RAM que utilitzen les apps i procura detectar i matar aquells processos que generen problemes o que estan inactius.
Per cert, has de tenir present que el reset no és màgic: si l’error el produeix una app, només es posposa el conflicte i tard o d’hora hauràs d’acabar desinstal·lant-la, per solucionar-ho.
Malgrat això, resulta curiós veure com molts fabricants doten als seus ginys de la funció que permet programar el reinici automàtic, generalment durant la nit, per procurar que en començar el dia funcioni de manera òptima. La saviesa popular també sembla que hi està a favor i proposa fer-ho de manera periòdica.
Ara per ara, doncs, el misteri sobre la seua efectivitat queda sense resoldre, encara que el seu ús pràctic quedarà limitat a forçar el reinici del sistema quan queda bloquejat i no respon o per aplicar les actualitzacions de seguretat subministrades pel fabricant dels dispositius i els nous pedaços del sistema operatiu que solucionen errors de funcionalitat o seguretat i es van publicant periòdicament (Estigues alerta a les notificacions!).
Hard reset
Hi haurà moments en que caldrà fer que els nostres dispositius digitals comencin de zero, de nou. Com pot passar a la vida, no creus?
Aquesta acció s’anomena wipe data i s’utilitza per restaurar els valors de fàbrica, deixar-lo tot tal com estava quan vam engegar-lo per primer cop: aquest procés és irreversible i suposa esborrar els paràmetres de la configuració que hem personalitzat o afegit, així com les aplicacions que hi hem posat i totes les dades emmagatzemades a la seua memòria interna. (Atenció! Recorda fer una còpia de seguretat de les teues dades i dels arxius personals que no vulguis perdre!) Mantenint només l’última versió d’Android que s’hi hagi instal·lat i el bloatware, això són aquelles aplicacions natives, que ja hi eren al principi dels temps.
Malgrat la molèstia que suposa configurar-lo de nou i reinstal·lar totes les aplicacions que vols continuar utilitzant, restablir-lo pot ser-te d’utilitat per estabilitzar el dispositiu, si detectes que comença a fallar i solucionar els errors que produeixen conflictes amb les apps i el sistema operatiu; consideres que ara va més lent que abans o desitges netejar-lo del tot, perquè vols revendre’l al Wallapop o regalar-lo a algú. També hauràs de fer-ho -sense altra opció- si el teu dispositiu ha quedat bloquejat per un error fatal o un programa maliciós.
Si necessites ajuda en això o qualsevol altra qüestió, estaré encantat d’oferir-te-la. Mentrestant, et desitjo una bona tornada a la quotidianitat i que aquest temps t’hagi ajudat a reposar(-te). Ens retrobem la propera quinzena i a capsulestic.cat