Skip to content
Inici » Càpsula 96. Anem d’aplec?

Càpsula 96. Anem d’aplec?

  • by

En temps normals, la vida social de la ciutat estaria marcada pel tradicional aplec del sant protector del nostre mai prou estimat pulmó verd i l’altra gran trobada d’artistes i visitants d’arreu que conflueixen pels carrers i places, omplint-les de veus i colors.

Per lligar-ho una mica, avui m’agradaria dedicar la càpsula TIC d’avui a parlar-te dels repositoris d’aplicacions, que apleguen i organitzen les eines digitals, facilitant-ne la localització i descàrrega: Per una banda, hi fan cap les desenvolupadores d’eines digitals, per publicar-hi i oferir les seues creacions; per l’altra, les usuàries dels dispositius, per localitzar i descarregar les aplicacions que requereixen per donar resposta a les seues necessitats.

Centrant-nos en els dispositius mòbils amb Android, si bé segurament la primera que ens ve al cap és el Google Play play.google.com/store/apps, la plataforma oficial de distribució digital d’aplicacions mòbils operada per l’empresa homònima, hem anat veient com els principals fabricants han anat obrint els seus propis repositoris, per plantar cara al gegant tecnològic: Mi Store, de XIaomi; App Gallery, de Huawei; Galaxy Store, de Samsung, Appstore, d’Amazon;…

Com a consumidores, és important que puguem disposar d’alternatives segures i igual o més recomanables que les oficials, que et permetran explorar i comparar, i sobretot garantir les llibertats pròpies d’Android (que molts l’emparentem erròniament amb Google, tot i que és un sistema operatiu obert) També ens resultarà útil per saltar-nos les seues restriccions i limitacions, trobar aplicacions que (encara) no es troben als prestatges de la botiga oficial o no estan disponibles al nostre país.

Els arxius apk

Fem un pas enrere i comencem pel principi. Tot comença amb els Android Application Packages, paquets comprimits i executables, utilitzats pel sistema operatiu Android per a la distribució i instal·lació d’aplicacions mòbils i programari intermediari.

D’entrada, Android només permet instal·lar-los, des de la botiga d’aplicacions de Google, encara que no ens mostri el format. Per poder-ho fer des d’altres directoris, caldrà que activis la funció Instal·la aplicacions d’orígens externs, anant a Configuració | Seguretat.

A partir d’aquest moment, podem descarregar-los a la memòria interna del dispositiu mòbil i instal·lar-los, d’una manera semblant com ho faríem amb l’arxiu d’instal·lació d’un programa en un ordinador. Cal fer-ho amb precaució, per evitar les apps malicioses i es recomana utilitzar tan sols a fonts de descàrrega fiables. A continuació, fem llista amb els directoris més populars.

Aptoide es.aptoide.com és un gran magatzem d’aplicacions mòbils, descentralitzat i de codi obert, que permet crear i gestionar un catàleg propi. És el repositori més utilitzat, per darrere del de Google i el d’Amazon.

ApkMirror apkmirror.com  Un altre repositori que gaudeix d’una gran popularitat. T’interessarà si t’agrada ser a primera a testejar les versions beta de les aplicacions, abans que es llencin oficialment.

UpToDown uptodown.com/android Un interessant catàleg d’aplicacions, seleccionades a mà per l’equip d’editors. Això ens ofereix un plus, en seguretat i fiabilitat pel que fa als seus continguts.

F-Droid f-droid.org Repositori especialitzat en aplicacions foss (lliures i de codi obert) i gratuïtes, sense la imposició de donar-se d’alta per obtenir-les.

ApkPure apkpure.com vindria a ser una mena de cementiri digital on van a parar moltes de les aplicacions discontinuades (això vol dir que els desenvolupadors han abandonat o fa temps que no actualitzen) que potser ja no estan disponibles a la botiga oficial.

XDA Labs labs.xda-developers.com és una plataforma que facilita que els desenvolupadors independents puguin distribuir i promocionar lliurement les seves aplicacions, sense les limitacions i les restriccions de contingut pròpies de les botigues oficials.

Això només és una mostra. Tingues present que a Github github.com (el pare de tots els aplecs de desenvolupadors digitals) hi ha llistats més de 700 repositoris diferents! Com ens hem de veure! Fins i tot els aplecs i els mercats s’han acabat virtualitzant! Et desitjo una bona quinzena i un bon ap(le)k de Sant Eloi!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 × four =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.