Tard o d’hora havia de passar. El maleït virus s’ha colat a casa nostra. Mentre escric, amb els dits creuats, confiant que no s’hi trobi massa bé i foti el camp ben aviat, d’aquí i d’arreu, encaro el repte d’encapsular els continguts de la meua col·laboració per aquest divendres. Mirant de lligar-ho el meu període de quarantena, avui em proposo parlar-te de les sandbox.
Vols instal·lar un programa que has obtingut des d’una font poc confiable o que encara està en període de prova? I si s’hi amaga algun codi maliciós que acaba comprometent la teua informació personal o t’espatlla l’ordinador?
El sandboxing és la creació un entorn controlat, aïllat, estable i segur, dins del sistema informàtic i resulten molt útils per provar programes sense riscos, evitant que es comprometi la seguretat i el bon funcionament dels nostres dispositius.
Aquests calaixos de sorra esdevenen un element clau per procurar la nostra ciberseguretat preventiva, ja que permet “confinar” els arxius infectats, o que són sospitosos de ser-ho impedint que els virus informàtics puguin escampar-se i fer de les seues, a la vegada que se’n pot estudiar el comportament i desenvolupar-ne les vacunes.
Vindria a ser una mena de màquina virtual que fa que tot el que s’hi fa a dins, sigui temporal, controlat i limitat, restringint l’accés a tot el que hi ha fora de les “parets” de la caixa: a la memòria, als dispositius externs, als programes, al sistema operatiu i a la xarxa. Garantint, així, la integritat, la privacitat i la seguretat de les nostres dades.
Per a Windows, hi ha Windows Sandbox (integrat a Windows 10 Pro o Enterprise i amb una llarga llista de requisits tècnics), Sandboxie sandboxie.com (gratuïta i de codi obert. Disponible per a Windows 7, 8.1 i 10) o Shadow Defender shadowdefender.com (Per a Windows. De pagament i en català). Amb Linux. Sandbox Firejail firejail.wordpress.com és la solució.
Entre els extres (de pagament) de la majoria d’antivirus d’escriptori ja incorporen aquesta eina de reclusió, mantenint els equips protegits del programari maliciós.
Per anar acabant, com hem vist, l’ús d’aquesta eina ofereix molts avantatges, però també alguns inconvenients, com ara crear-nos una sensació de falsa seguretat i fer-nos tornar negligents. A més consumeixen molts recursos de maquinari.
Ara més mai, guarda’t i protegeix-te! Desitjo que estiguis bé i que ben aviat ens en sortim, de la millor manera possible. Ens retrobem a la #càpsulaTIC número 100! capsulestic.cat