Skip to content
Inici » Càpsula 97. Les gegantes

Càpsula 97. Les gegantes

  • by

Per sort, el confinament no ha aconseguit apagar l’alegria de l’homenatge a Ramon Berenguer I i Almodis, els gegants centenaris del barri de la Mercè. Després d’haver gaudit del seu Passeig, amb motiu del seu cent cinquantè aniversari, decideixo dedicar aquesta càpsula als gegants de l’economia digital, que més o menys, ens fan ballar a totes. Pels camins i pels terrats.

El grup GAFA

Aquesta selecta colla aplega les principals empreses que remenen les cireres a l’univers digital: Google -amb la seua matriu Alphabet-, Amazon, Facebook i Apple.  Tenen en comú que han sabut treure partit d’una sèrie d’avantatges tecnològics com les infraestructures al núvol, els algoritmes d’aprenentatge automàtic, anàlisi massiva de dades, sistemes de ciberseguretat.

El seu poder rau en el fet que atresoren milions de perfils virtuals i un fotimer de dades personals de les seves usuàries, per exemple l’historial de localitzacions, els hàbits de consum, els interessos… que generalment acostumen a menystenir i sobreexposar.   Així mateix, mantenen un vincle directe amb elles, amb la capacitat de comunicar-s’hi i d’incidir en la seua vida, condicionar i fins i tot controlar, la presa de decisions.

Certament denominada quarta revolució industrial també té ombres. En molts casos, ens ha convertit en hiperconsumidores de continguts digitals i més o menys dependents -tot el dia estàs enganxada a la pantalla!- dels serveis que ens ofereixen aquestes empreses. O com afirmava el psicòleg Peter Vorderer, a La Contra de la Vanguardia, hem esdevingut esclaves digitals, que les malvenem la nostra atenció i el nostre temps, confiant obtenir informació, relacions i entreteniment a través de la pantalla.

Cada vegada més, s’alcen veus contra aquests monstres, que controlen la informació digital. Des de fa un temps, la Comissió Europea fa mans i mànigues per intentar regular la seua actuació, establint un marc normatiu. Aquest passat agost hem vist com els seus CEOs se “sotmetien” a l’interrogatori de Cambra de Representants del Congrés dels Estats Units, amb la imposició de les primeres multes per abusar de la seua posició de domini, la violació dels drets de les seues usuàries i la pràctica de la censura.

La lluita desigual contra aquest imperi exigeix enfortir el sector dels treballadors tecnològics, fixar la regulació normativa actualitzada sobre el món digital i desenvolupar alternatives públiques dels serveis digitals que ens ofereixen les grans empreses.

Potser un altre dia, et parlaré de les gegantones digitals com ara Netflix, Adobe, Microsoft, Tencent, Alibaba, Ørsted, Intuit, Ping An, DBS,…

Acabo recomanant-te el documental El dilema de las redes sociales que recentment ha estrenat la plataforma Netflix, que descobreix algunes de les (males) pràctiques d’aquestes empreses. Segur que no et deixarà indiferent, et posarà la por al cos i farà les delícies de les fans de les teories de la conspiració. Bona quinzena! capsulestic.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

one × two =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.