Skip to content
Casa de Paul Jobs i punt de partida d'Apple
Inici » Càpsules 116. Garatges

Càpsules 116. Garatges

  • by

Tal dia com avui, de l’any 1995, una petita botiga de llibres en línia feia la seua primera venda a través del seu web calabra.com. Poc podia imaginar Jeff Bezos que el seu garatge de Princeton (New Jersey), quedaria perpetuat a la partida de naixement com el punt de llançament d’Amazon, el gegant del comerç electrònic, una de les forces econòmiques i culturals més influents del món i que durant l’any 2020 va obtenir més de vint-i-un mil milions de dòlars d’ingressos nets.

Aprofitant aquesta efemèride que ens remunta als inicis d’Amazon, en la càpsula d’avui et proposo passejar per alguns dels garatges llegendaris estatunidencs que han vist nàixer companyies tecnològiques. Sisquere una proposta original de fer turisme.

1939 | El garatge HP de cal Packard de Palo Alto (Califòrnia), és la primera seu social d’una empresa dedicada primer a desenvolupar productes electrònics per a la indústria i l’agricultura i més tard, tecnologies de la informació com ara ordinadors, impressores, monitors,… Sabies que, segons la veu popular, el nom de la companyia se’l van jugar a cara i creu i la sort va fer que s’anomenés Hewlett-Packard o HP per als amics?

1975 | En Paul i en Bill coincideixen al pati de l’escola, on descobreixen una passió compartida per la programació informàtica. El garatge familiar a Albuquerque (Nuevo México) va acollir el desenvolupament del programari per a l’Altair 8800 i l’IBM PC 5150, uns dels primers ordinadors personal. Els primers treballs de l’exitosa corporació Microsoft. Llàstima que la relació entre aquests dos personatges no acaba massa bé. Però això és una altra història.

1976 | Què no faria un pare pel seu fill? Això devia pensar Paul Jobs quan va donar permís al seu fill Steve per instal·lar-se al seu garatge a Los Altos (Califòrnia) i va vendre’s la camioneta per ajudar-lo a iniciar el seu negoci. El jove Jobs, junt amb Steve Wozniack, hi van construir una sèrie primerenca d’ordinadors personals, que per primera vegada incloïen una connexió per a un teclat i un monitor, batejats amb el nom Apple I, l’ancestre més llunyà de la família Mac. Per cert, el 2013 aquesta construcció va passar a formar part de la llista de patrimoni històric d’aquesta ciutat.

1980 | Susan Wojcicki va llogar el seu garatge, per 1700 dòlars mensuals, als seus amics Larry Page i Sergey Brin, per tal que poguessin tenir espai per desenvolupar el seu projecte universitari: un cercador anomenat BackRub, que més endavant rebatejarien com a Google. Aquest garatge a Palo Alto (Califòrnia) ara és propietat de Google com a homenatge i recordatori del seu lloc de naixement.

2005 | Els enginyers Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim van trencar les seues guardioles per destinar els diners a desenvolupar la seua idea de negoci, en un garatge de Menlo Park (Califòrnia). Es tractava d’una idea innovadora: una plataforma per allotjar i compartir vídeos a través de la xarxa, que actualment compta amb més de dos bilions d’usuàries. Si hi estàs interessada, fa uns mesos es va posar a la venda la casa natal de Youtube, per 5,7 milions de dòlars. Una ganga!

I tu, fas coses memorables al teu garatge? Bona quinzena! capsulestic.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

7 + 20 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.