Tal dia com avui, fa 26 anys, un estudiant universitari finlandès anuncia que “a estones perdudes i per hobby” ha desenvolupat d’un nou sistema operatiu. Ell es diu Linus Torvalds.
La seua creació rebrà el nom de Linux i esdevindrà el nucli (kernel) del sistema operatiu GNU/Linux desenvolupat amb Richard Stallman stallman.org (nota mental: dedicar una càpsula a aquest profeta tecnològic!)
Si tens interès en com es va gestar aquesta revolució tecnològica, el documental The Code (1991) http://bit.ly/TheCodeLinux en recull els primers anys d’història.
Distribuït amb llicència GPL (Llicència Pública General GNU) es basa en el principi de gratuïtat i busca protegir les llibertats d’ús i modificació de les persones que l’utilitzen. Al ser de codi obert, fa que qualsevol pugui editar-lo i adaptar-lo a les necessitats concretes de l’usuari. L’univers Linux no deixa d’expandir-se i actualment es compon de més 330 distribucions diferents actives. A casa nostra, hi ha LinKat linkat.xtec.cat desenvolupada per la Generalitat de Catalunya.
Malgrat això, segons StatCounter Global Stats, actualment “només” l’utilitzen un 1,8% dels ordinadors. A l’estat espanyol, el doble. Que aquesta aparent presència minoritària no t’enganyi. Linux és l’avantpassat comú de la majoria dels sistemes operatius existents en l’actualitat -per exemple Android s’hi basa- i es troba present en la majoria de dispositius digitals i mòbils, als supercomputadors (498 dels 500 dels més potents del món, l’utilitzen) i els servidors web (Google, Facebook, Amazon, Wikipedia,…)
Seguretat, flexibilitat, estabilitat, comunitat, llibertat, usabilitat, costos (més) baixos,… són algunes de les raons de pes que fan que es mantingui com una opció molt a tenir en compte. Fins i tot els de Microsoft han acabat baixant del ruc i s’han afegit a la Fundació Linux linuxfoundation.org el consorci tecnològic sense ànim de lucre constituïda per promoure el creixement de Linux i del codi obert!
Acabo amb dos referències de casa nostra per si vols aprofundir en aquesta qüestió o fer el salt cap a Linux: Caliu caliu.cat l’Associació d’usuaris/usuàries de GNU/Linux en llengua catalana i Softcatalà que hi dedica una completa wiki a softcatala.org/wiki/Linux
Per saber-ne més
What would you like to see most in minix?
Missatge d’anunci d’en Linus Benedict Torvalds
https://groups.google.com/forum/#!topic/comp.os.minix/dlNtH7RRrGA
Linux ya está presente en 498 de los 500 superordenadores más potentes del mundo
https://www.genbeta.com/linux/linux-ya-esta-presente-en-498-de-los-500-superordenadores-mas-potentes-del-mundo
Línia de temps de les distribucions Linux
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Linux_Distribution_Timeline.svg