Skip to content
Inici » Càpsula 25. Traiem les portes del camp!

Càpsula 25. Traiem les portes del camp!

Volia parlar-te de la incidència del proper referèndum català d’autodeterminació a les xarxes. Però a mesura que anava escrivint la càpsula, el poder judicial s’anava distraient en fer tancar lloc webs, registrar impremtes i diaris, o suspenent actes de campanya,…

…I de rebot, sabotejava la meua col·laboració a Nova Tàrrega: He fet i refet l’escrit diversos cops, afegint els nous dominis web informatius i retirant els continguts digitals que han estat intervinguts per la Guàrdia Civil.

És impossible posar portes al camp. Seguim! #1Oct

Faig meva aquesta piulada de Carles Puigdemont (@KRLS) per motivar una reflexió personal sobre l’accés a la informació, l’expressió i la comunicació a través de la xarxa.

No és res nou, això de prohibir i limitar l’accés a la informació. Però amb la democratització de les TIC i l’aparició de les xarxes socials, governs d’arreu del món han anat promovent accions i lleis que busquen censura de continguts, el tancament de plataformes o la persecució directa als usuaris, amb el pretext de garantir la seguretat de la ciutadania.

L’estat espanyol s’ha quedat enrere amb l’entrada en vigor de la Llei Mordassa (2015), coneguda pels seus pocs amics com la Llei Orgànica de Seguretat Ciutadana http://bit.ly/lleimordassa. Si tens 3 minuts, aquest vídeo ho resumeix de manera molt instructiva http://bit.ly/queeslleimordassa

Diga’m perspicaç en pensar que l’estat no té massa en compte el rebuig de les Nacions Unides «a la restricció de l’accés a Internet per part dels governs sobre els seus pobles» , considerada com una violació dels drets humans i un atemptat contra la llibertat d’expressió i la informació lliure, ni de la UNESCO quan proposa una ecologia de la llibertat d’expressió que promogui la llibertat de connexió i la neutralitat de la xarxa (http://bit.ly/unescofreedom en anglès).

Per acabar -com sempre- et proposo descobrir un grup de ciutadans digitals, de casa nostra. En aquest cas, Xnet xnet-x.net, que promou una Internet lliure i la governança dels seus habitants,  com a cura contra la barbàrie.

Ah! El dia 1 d’octubre (@ref1oct) no deixis de fer ús de la llibertat d’expressar-te ni de decidir si fotem el camp (o no…). Mentrestant, ets lliure -abans que em tanquin el bloc- de repassar les #CàpsulesdeTIC a capsulesdetic.wordpress.com

Per saber-ne més

 

Reporteros sin fronteras
https://rsf.org/es (en castellà)

Global Internet Liberty Campaign
http://gilc.org (en anglès)

Electronic Frontier Foundation
https://www.eff.org (en anglès)

http://www.osce.org/es/fom/78325

El poder contra les xarxes. La llibertat d’expressió a Internet